Билки

МАСЛОДАЙНА РОЗА
/Rosa damascena/

Казанлъшката роза и другите видове маслодайни рози се отглеждат заради цвета, от който се произвежда розово масло, розова вода и розов конкрет. Розовото масло е много ценено при приготвяне на първокласни парфюми и медицинска козметика.

Маслодайната роза е доходна култура. Тя вирее в полупланинските райони, където други интензивни култури не могат да се отглеждат – това определя значението й за тези райони.

ЛАВАНДУЛА
/Lavandula vera/

Лавандулата се отглежда заради етеричното масло, което се съдържа в цветовете й. То има широко приложение в парфюмерията и сапунопроизводството. В медицината се използва неговото болко и нервноуспокоително, както и антисептично действие.

Поради това, че образува мощна коренова система и не е много взискателна към почвата, лавандулата може да се отглежда в планинските и полупланинските райони. Това я прави рентабилна и икономически изгодна за отглеждане.

МАТОЧИНА
/Melissa officinalis/

Маточината е многогодишно тревисто растение, в което се съдържа етерично масло. То има нежен и приятен аромат и намира приложение в парфюмерията и хранително-вкусовата промишленост.

Тя не е претенциозна към почвено – климатичните условия, а насажденията се създават чрез разсад. Изисква поливане.

САЛВИЯ
/Salvia sclarea/

У нас Салвия скларея е известна с народните наименования Меча стъпка и Мечо ухо. От нея се добиват етерично масло и конкрет, които намират приложения във фармацията и ароматизирането на сапуни.


Отглежда се като дву- и тригодишна култура. Развива мощно растение с височина 1.5 – 2 м. Обича пропускливи и дълбоки почви, независимо от почвения тип.

Тя е студоустойчива култура. Има високи изисквания към атмосферна и почвена влажност през периода от началното развитие до формиране на съцветията. Влажността на почвата пряко влияе върху размера на стъблата и съцветията.

РЕЗЕНЕ
/foeniculum officinalis/

У нас в последните години се отглежда многогодишно резене. То израства на височина 1.5 – 2 м. Поради мощната си коренова система се отглежда на пропускливи, песъчливи и глинесто-песъчливи почви и проветриви терени.

От резенето се получава етерично масло, което се прилага в хранително-вкусовата промишленост и във фармацията.

КОРИАНДЪР
/Coriandrum sativum/

Кориандърът се отглежда като едногодишно растение. Използват се семената, съдържащи етерично масло, което се използва в парфюмерията, козметиката и хранително-вкусовата промишленост.

Той се развива най-добре на почви с неутрална слабо-кисела и слабо-алкална реакция. Те могат да бъдат дълбоки, пропускливи и рохкави от различен тип. Кориандърът е добър предшественик както за житни, така и за окопни култури.

СИЛИБУМ /БЯЛ ТРЪН/
/Silybum marianum/

Силибумът се отглежда за семена, от които се извлича веществото силимарин. То се използва за производство на лекарства за черния дроб.

Той е едногодишно тревисто растение, което е много взискателно към въздушна влага при поникването и в началните фази на развитието си. Изисква по-пропускливи почви, а не обича тежки и заблатени.

Добър предшественик както за житни, така и за окопни култури.